Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


linuxzob:hcczob_linux

De info op de HCC ZOB Linux pagina

De info op deze pagina hieronder (vanaf de kop “HCC ZOB Linux”) zou zo ook op De Linux werkgroep pagina van de HccZOB (deze link doet het niet, zie de link hieronder) moeten staan.

  • Het blijkt dat er een fout zit in de werkgroepen URL : “werkgroepen/werkgroepen”. Dus totdat dat opgelost is de werkende link : De Linux werkgroep pagina van de HccZOB
  • Verder is de inhoud van De Linux werkgroep pagina van de HccZOB door omstandigheden niet zoals ik m zelf graag wil.
    • Daar wordt binnenkort aktie op ondernomen.
      • De schrijfvouten moeten er uit. Ze staan er in omdat iemand anders de door mij aangeleverde tekst zonder overleg heeft aangepast
      • De plaatjes uit onderstaande info moeten daar gebruikt worden, in plaats van de niet door mij gekozen plaatjes

https://zo-brabant.hcc.nl/werkgroepen/linux

https://zo-brabant.hcc.nl/werkgroepen/linux.html

https://zo-brabant.hcc.nl/werkgroepen/werkgroepen/linux

https://zo-brabant.hcc.nl/werkgroepen/werkgroepen/linux.html

De informatie hieronder op deze pagina, is mijn echte verhaal.


https://zo-brabant.hcc.nl/werkgroepen/linux.html

HCC ZOB Linux

Onderstaande info staat exact zo ook op De Linux werkgroep pagina van de HccZOB.

Linux

Dat is een ander besturingssysteem voor pc's en laptops. Alle voor de hand liggende computeractiviteiten kunt ook u met Linux doen. Zoals internetten, e-mailen, foto's en video bekijken en verwerken, tekst schrijven, rekenbladen gebruiken, de belastingaangifte doen, chatten, vergaderen via het internet, spelletjes, enzovoort.

Linux is geheel gratis, legaal, vrij van virussen en vandaag de dag voor eindgebruikers zoals u en ik sterk in opkomst. Het hele internet, heel veel apparatuur, waaronder Apple producten en Android smart phones en nog veel meer, het draait allemaal op Linux.

Free Open Source Software

Linux bestaat uit free open source software, hetgeen wil zeggen dat, als u dat wilt, u de code waarmee het geschreven is kunt downloaden, lezen en het zelfs mag aanpassen. Wij laten dat natuurlijk graag aan de vaklui over, maar dat het kan is veelzeggend. Iedereen mag zelf programma's schrijven en aanleveren. En iedereen kan andermans fouten en ongewenste zaken opsporen en verbetervoorstellen indienen. Wereldwijd zijn daar heel veel professionele programmeurs mee bezig, voor ons. Daarom verbetert Linux elke dag. Met het klantvriendelijke updatesysteem in Linux profiteert u daar dagelijks van.

Linux Info

Door de wijze waarop Linux beschikbaar wordt gesteld zijn er allerlei partijen die Linux aanbieden in een variatie aan installatie compilaties, zogenaamde distributies. Na het installeren is er dan vaak al meteen een heel pakket aan programma's direct beschikbaar, keurig onderverdeeld in het programmamenu.

Zo'n Linux distributie kunt u zelf downloaden en, met het juiste programma, op een USB-stick kopiëren, of jazeker nog steeds, op een dvd branden. Vandaar uit kan Linux opgestart worden, zelfs nog zonder installatie, om er kennis mee te maken. Het draait dan van af de USB-stick/DVD en het computer geheugen. Indien gewenst kan vanaf hier de installatie gestart worden. Zo mooi, ons aller Linux!

Linux Manjaro en Linux Mint

Bij de HCC!ZOB is Linux Mint al tijden populair. Omdat deze Linux distributie een hele klantvriendelijke versie is, waarbij na installatie alles gewoon werkt. Nadeel is het lange termijn stabiel principe (LTS). Een LTS installatie blijft diverse jaren updates ontvangen. En dan moet je middels een nieuwe installatie over op een jongere versie. Die overstap is voor de minder pc vaardigen onder ons een te grote stap. En het kan anders !

In 2023 zijn we begonnen met Linux Manjaro. Daar zit een andere basis onder. Het update systeem is vriendelijker dan dat van Linux Mint. Manjaro verloopt niet. Dus hoeft nooit meer opnieuw geïnstalleerd te worden. En het is net zo mooi en klantvriendelijk als Mint. En sneller.

Info over Linux Manjaro en Linux Mint info vindt u uiteraard op het internet. Begin maar eens bijvoorbeeld op

En windows dan?

Het is mogelijk om Linux naast windows samen op één pc te installeren. Enige voorwaarde is dat er voldoende schijfruimte is. Multi-boot heet dat. Bij het aanzetten van de pc kan dan gekozen worden met welk besturingssysteem opgestart moet worden.

Kennismaken met Linux

Bij ons bij de HCC!ZOB kunt u er kennis mee komen maken. Daarvoor hebben we enkele aktiviteiten. Zie hieronder. U bent van harte welkom.

Onze locatie

Al onze activiteiten houden we in wijkgebouw 't Slot, Kastelenplein 167 te Eindhoven

Maandelijkse inloopmiddag

De Linux werkgroep is steeds aanwezig op de inloopmiddag op de 3e zaterdag van de maand in wijkgebouw 't Slot, Kastelenplein 167 te Eindhoven. We beantwoorden daar vragen van bezoekers en wisselen er onderling onze kennis en ervaring uit.

Vanaf oktober 2023 hebben we ook een werkgroep voor Single Board Computers in Zuid Oost Brabant

Linux Aktief Avond

Op de vierde woensdag van de maand hebben we een Linux Aktief Avond . Wat u daarvan mag verwachten (en wat wij van u verwachten ) vindt u op “Linux Aktief Avond”. Deze avonden staan ook in de HCC!ZOB agenda

De avonden beginnen om 19:30en duren tot 22:30

Overige activiteiten

Als we nog extra activiteiten hebben, dan wordt dat in de HCC!ZOB agenda bekend gemaakt.

Op de hoogte blijven

De Linux groep heeft een eigen e-mail lijst, waarnaar we relevante info over Linux en onze activiteiten mailen. Onze vaste bezoekers zitten hier allemaal in. Wilt u dat ook ? Vraag het ons tijdens één van onze activiteiten.

Meer info

Zie voor meer aanvullende informatie en links naar interessante sites over Linux op: LinuxZOB

Contact

Bij voorkeur langs en aan komen. Mailen mag natuurlijk ook j.j.a.bollen@kader.hcc.nl . Via de mail doen we geen helpdesk, daarvoor zijn we te klein, helaas.

Met vriendelijke groeten van Hans

linuxzob/hcczob_linux.txt · Laatst gewijzigd: 2024_0421_11:47 door Hans Bollen