Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


linux_spellen:linux_spellen

Linux Spellen

Linux Spellen - kladblok

Steam en Linux Spellen

Steam is distributie platform voor spellen. Wordt gemaakt door Valve. steampowered.com

https://help.steampowered.com/en/faqs/view/679B-EC53-5A6D-6D7D

Linux Pop!Os voor Windows spelen onder Linux

Linux Pop!Os

Windows games op Linux spelen

Bord spel Go

Linux Spellen - in PC Active

Mijn “Linux Spellen”, gepublicerd in PC Active, uitgave Juni Juli 2023

Linux Spellen - het verhaal zelf

Stel je bent opa en oma (!!!) en de kleinkinderen komen regelmatig langs en aan ! en willen een computer spelletje spelen …

Maar mooi niet op de goede computer. Daar mogen ze niet op. Geef ze de oude computert maar. Die oude ? Die doet het toch niet meer ? Dat ding is toch allang veel te langzaam en niet meer veilig !? Zeggen ze…

En toen ? Dat langzaam en niet veilig kan opgelost worden. Zet er maar Linux op. Linux Mint. Met spelletjes, die leuk, leerzaam, mooi en gratis zijn. Tekenen, kleuren, type-les, rekenen, sommen oefenen, racen, enzovoort. Er is van alles. Voor alle leeftijd groepen zijn er leuke en nuttige spelletjes…

!!! : dit geldt natuurlijk ook voor de papa's en mama's van die kinders zelf !

Linux Mint heeft een paar versies. Voor de langzamere computers neemt u Linux Mint XFce.

Linux Mint ? Zijn er dan meer smaken ? Jazeker. Veel zelfs. Ze noemen het distributies. Zeg maar installatie pakketten. Zo een distributie is samengesteld om er Linux mee te installeren voor een specifiek doel en doelgroep. Voor normale pc gebruikers die willen beginnen met Linux, is Linux Mint dan een hele geschikte. Er zijn ook distributies specifiek voor spelletjes, games en kinderen. Zie https://linuxmag.nl/linux-voor-kinderen-een-overzicht-van-kindvriendelijke-distributies.

De enige echt op kinderen gerichte Linux distributie is Sugar Linux. Die draait vanaf een usbstick en hoeft u dus niet eens te installeren. Zie Sugar_on_a_Stick, met daarin Sugar_on_a_Stick uitleg met Unetbootin. Na het opstarten van de Sugar usbstick kan er al gespeeld worden zonder dat er geïnstalleerd wordt. Als het bevalt, is installeren op de gebruikelijke Linux wijze gewoon mogelijk.

Een goede keuze blijft om toch voor het recht toe recht aan Linux Mint te kiezen, en daar dan vanuit de bijbehorende programma bibliotheek de gewenste spelletjes er zelf bij te installeren.

Spelletjes en games

Ja. Wat is wat ?

In dit verhaal zijn 'spelletjes' makkelijk te installeren, makkelijk te leren en vooral geschikt voor de kleinere jongere spelertjes. Games zijn de grotere spellen waar we de kleinere spelers nog niet op los willen laten.

Linux installeren voor spelletjes

Uitgangspunt in dit voorstel : op de pc zit nog een windows (xp, vista of 7) en dat mag er af.

Windows (elke versie kan) en Linux samen op een pc kan ook. Dat heet 'Linux en windows multi boot'. Bij het opstarten kunt u dan kiezen.

Hoe het Linux downloaden en installeren in detail werkt wordt hier dus niet uitgelegd. Die uitleg vindt u in andere artikelen in een van uw 'pc-active-s', of krijgt u van iemand die het weet, of door een handleiding te zoeken op internet, of laat het u uitleggen bij de HCC, of op youtube. Of …

Het globale stappenplan voor het installeren van Linux Mint voor spelletjes op een pc of laptop ziet er zo uit :

 • Linux Mint Downloaden. Bij twijfel, neem Mint Xfce.
 • Dit Linux iso bestand op de juiste manier op een (dvd- of) usb stick zetten. Zie Linux Installatie USB Stick maken
 • daarmee Linux opstarten. Waarmee u al aan de gang kunt met Linux werkend.
 • vanuit het menu de Linux installatie opstarten. Kies : de hele disk leeg maken, Nederlands, Amsterdam, keyboard met euro op 5. Bij account aanmaken geeft u uw voornaam op in kleine letters. Ook de pc naam 1 woord in kleine letters. Bij de rest kiest u het standaard voorstel.
 • pc her starten
 • spellen installeren. Die komen allemaal als vanzelf in het Linux Mint menu onder 'Spellen'.
 • gebruikers aanmaken (elke speler een account met zijn eigen voornaam ! Of een voor iedereen : bedenk maar een leuke gebruikers naam ;-), zoals 'spellenspelen'.
 • en dan de proto test fase in door er de popelende proefkonijnen op los te laten !

De leuke spelletjes

ExtremeTux, SuperTux, TuxPaint, TuxRacer, TuxType, plus de rest …

TuxType is de meest nuttige, want hier leren ze '10 vingers blind typen' mee.

Linux en Tux

Wat zegt u ? Tux ? Wat Tux is ? Linux heeft een pinguïn als logo. En dat is Tux. Een samenvatting van de naam van het oorspronkelijke besturing-systeem Unix (waarvan Linux is afgeleid) en Linus Thorvalds, hij die Linux heeft bedacht. En … zo weet u ook meteen waar 'Linux' vandaan komt !

En inderdaad : in diverse Linux spellen is pinguïn Tux de hoofdrolspeler.

Wie is Tux ?


Extremetux

Zie TuxRacer


Supertux

Tuxpaint

Tuxracer

Tux Racer is een opensource-3D-computerspel, waarin de Linuxmascotte Tux al glijdend van de heuvels zo veel mogelijk haringen moet verzamelen.

upload.wikimedia.org_wikipedia_commons_c_cd_planetpenguinracer.jpg

WikiPedia over Tux_Racer


Tuxtype

Meer over Linux en spellen

Linux en spellen

Windows spellen spelen onder Linux ?

Computer voor spelletjes

Een computer om er Linux spellen op te spelen ?

 • met diverse Linux distro's, zoals Antix Linux , Puppy Linux en Linux Mint XFce, komen ook de oudere pc's en laptops gewoon weer tot leven
 • overweeg een 'refurbished' 2e hands! Te koop bij diverse web shops a la hardware 4 sale enzovoort. Professionele kwaliteit, afgedankt door het bedrijfsleven, maar vaak nog supergoed en spotgoedkoop voor thuis gebruik. Eis wel een schone windows! Een zonder 'gebruikers' historie.

Een spel computer?

  • Fijn dat CT dit een mooi apparaat vindt, maar het is een hoop geld voor alleen maar een spel computer. Dan toch maar zo een 2e hands laptop voor hetzelfde geld ? Die is toch net effe universeler in te zetten ! Gewoon een kwestie van Linux Mint er op zetten ! Met spelletjes. En als ze groter zijn, met games !

Linux distro's met spelletjes

Linux Kolibrie heeft er 30 aan boord

Creatief leuke dingen doen?

Wat dacht u hier van ?

linux_spellen/linux_spellen.txt · Laatst gewijzigd: 2023_0810_14:51 door Hans Bollen